Пчелният мед е сладък хранителен продукт, който се получава от няколко вида медоносни пчели. Те събират цветен нектар и други растителни секрети и го трансформират, съчетавайки го с вещества, отделяни от организма им. Полученият продукт се отлага във восъчни пчелни килийки в кошера.
· Според вида на растенията, от които е събран нектарът, медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Той е сложен биологичен продукт, в който се съдържат много изключително важни за човешкия организъм хранителни и лечебни вещества. Въглехидратите са основният му компонент и съставляват около 95-99% от сухото му вещество. Белтъчините се съдържат в малки количества (0,3-0,5), но имат голямо значение, особено за организма на децата. От микроелементите най-застъпени са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др.
· Вкусът на меда зависи от източника на нектар, като се произвеждат различни видове мед. За натурален се смята медът, който не е загряван, не е миксиран, няма примеси от други храни и подсладители.
· Ако трябва да прецизираме термина, то най-натурален е медът в пчелна пита. На второ място по ценност след него е центрофугирания натурален мед/предлага се ограничено и най-вече от пчелари-производители.
· Медът има тонизиращо действие за организма и в същото време действа успокоително на нервната система. Има антисептични и антибиотични свойства и изключителен омекотяващ и овлажняващ ефект за кожата. Дневна доза мед е 1гр./кг.тегло.